Når vinteren kommer, er det viktig å sørge for å ha riktige dekk på bilen. Vinterdekk er utviklet spesielt for å takle utfordringene som kommer med vinterveier. Vi har vinterdekk i alle prisklasser

NÅR MÅ MAN BYTTE TIL VINTERDEKK?

Det er påbudt å bruke vinterdekk fra 1. november til første mandag etter andre påskedag. Dette er en nødvendighet for å sikre trygg kjøring på vinterføre. Det er også i denne perioden at bruk av piggdekk er tillatt. Vinterdekk har et spesielt mønster og en gummiblanding som tilpasser seg kuldegradene og gir bedre grep på snø og is. Så selv om det kanskje kan virke som en ulempe å bytte dekk, så er det faktisk både tryggere og mer økonomisk i det lange løp. Så husk å sjekke at du har vinterdekkene i orden før du kjører ut på vinterveier.

Krav til mønsterdybde

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på omtrent 10 millimeter. Det er anbefalt å bytte vinterdekk når mønsterdybden er 4 millimeter, men minimumskravet er 3 millimeter. Grunnen til dette er at en dypere mønsterdybde gir bedre trekkraft på snø og is, noe som fører til økt kontroll over kjøretøyet ditt. I tillegg kan en dypere mønsterdybde bidra til å redusere risikoen for vannplaning på vått føre. Men husk at selv om mønsterdybden ikke er under 3 millimeter, kan dekket ha mistet noen av sine beste egenskaper og evner. Derfor anbefales det å skifte vinterdekk når mønsterdybden når 4 millimeter. Slik sikrer du deg og dine passasjerer på vinterveiene.

Pigg, eller piggfrie vinterdekk? 

Piggdekk er spesielt designet for å takle isete veier og svært glatte forhold om vinteren. Det er derfor anbefalt å bruke piggdekk på biler når temperaturen faller under null grader og det er glatt på veiene, spesielt i områder med mye snø og is. Men husk at i noen byer kan piggdekk være forbudt på grunn av miljøargumenter. Utenom de isete og snødekte vei-forholdene, er piggfrie vinterdekk et godt alternativ, og de har mange av de samme egenskapene som piggdekk, men er laget uten pigger. Så når du tar valget ditt, tenk på sikkerheten og miljøet.

Kom innom oss, så hjelper vi deg å finne riktige dekk til din bil.

FAKTABOKS

  • Det er påbudt å bruke vinterdekk fra 1. november til første mandag etter andre påskedag, men du som bileier må skifte til vinterdekk etter forholdene.
  • Nye vinterdekk har mønsterdybde på ca 10 millimeter. Det er anbefalt å bytte vinterdekk når mønsterdybden er 4 millimeter, men minimumskravet er 3 millimeter.
  • Piggfrie vinterdekk har mange av de samme egenskapene som piggdekk, men er laget uten pigger. Piggdekk har større effekt på isete veier, men man bør kun bruke dem når det er virkelig nødvendig.

relaterte artikler

SE FLERE SAKER