På høsten blir kveldene lengre og mørkere, noe som gjør det vanskelig å oppdage både folk og dyr langs veien. Spesielt sistnevnte har lite eller ingen respekt for trafikk, skilt eller regler. For å unngå ulykker er det lurt å vite når man skal bruke lysene, og om bilen trenger ekstra lys for å oppdage farene i tide.

Har du fått skade på bilen?

Kjørelys:

Kjørelys er nærlys med redusert spenning som brukes nesten hele tiden. Lysene kan brukes i kombinasjon med fjernlys, men ikke med tåkelys. 

Tåkelys:

Tåke svever litt over bakken. Derfor er tåkelysene plassert lavt på bilen, slik at lyset vil lyse under tåken. Tåkelysene skal kun brukes ved tåke og kupert terreng, og aldri i kombinasjon med nærlys.

Fjernlys:

Fjernlys skal lyse langt og sterkt, og brukes på øde strekninger uten lys. Møter man en motgående bil, er regelen er at man først blender ned lyset når lysene fra de to bilene møtes. Deretter skrus lyset på to til tre billengder før man passerer hverandre. Unngår man å la seg forstyrre av lyset, men heller ser litt til høyre, vil man ha god oversikt både foran og bak den motgående bilen. Når man kjører bak annen bil er regelen at man blender ned når lysstrålen treffer speilene til bilen foran

Pass på at alt er i orden,  bestill vår 20-punktssjekk

 

relaterte artikler

SE FLERE SAKER