Husk sjekk av bilen før bilferien

En lang ferietur utsetter bilen for ekstra store påkjenninger, advarer fagfolk. Bilbergingbransjen venter oppdragsrush fordi mange får trøbbel underveis. Det kan være hardt å være bil i ferien.

Sjekk olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri 

– Den beste forsikringen mot vanskeligheter langs veien er å sørge for å ha en godt vedlikeholdt og kjøreklar bil når ferien starter, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Han mener en sjekk av kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur.

– Ifølge undersøkelser vi har foretatt lar norske bileiere det gå svært lang tid mellom hver gang de gir bilen en slik sjekk. Halvparten drøyer i minst seks måneder. 20 prosent sjekker bare én gang i året eller venter til neste service. Da er man ikke godt nok forberedt til å legge ut på bilferie, sier Hansen.

Hvis reisen er særlig lang anbefaler han også en sjekk underveis.

– For familier som kjører på kryss og tvers i Norge eller drar på Europa-tur er det ikke uvanlig at kjørelengden i juli tilsvarer mange måneders ordinær bilbruk. Det utsetter bilen for store påkjenninger, så det er et godt råd å gjenta tilstandssjekken i løpet av ferien.

Mange må ha veihjelp og bilberging

Feriehavarier langs veien gir et hopp i etterspørselen etter bilberging.

– I sommermåneden juli øker antall punkteringer og dekkproblemer med 45 prosent i forhold til en gjennomsnittsmåned. Det er også en markant oppgang i feilfylling av drivstoff, som øker med 27 prosent, sier John Dokken, leder for Veitjenester i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Det er viktig å sjekke dekk for feil og ha riktig lufttrykk når man laster bilen ekstra tung for ferieturen, påpeker han.

– En del problemer kunne dessuten vært unngått hvis bilen hadde fått en ordentlig sommersjekk på forhånd. I tillegg er det mange feriestressede sjåfører, som betyr økt fare for tabber som å miste nøkkelen, sier Dokken.

Han anbefaler å ta med bilens ekstranøkkel på ferietur, og gjerne at et annet familiemedlem enn sjåføren alltid har denne på seg.

Pass spesielt på lufttrykket i dekkene på bilferie i Europa

Familier som velger langtur til utlandet er solid representert blant dem som ringer NAF om sommeren.

– Vi får daglig slike henvendelser i juli, ikke minst fra folk som har kjørt litt for lenge i litt for høy fart i ett strekk langs motorveien, og presset bilen til det ytterste.

Ved slik kjøring er det enda viktigere enn ellers å passe på lufttrykket i dekkene, påpeker Dokken.

– Feil trykk kan svekke kjøreegenskapene betydelig. I høy fart og med mye trafikk kan dette være katastrofalt.

Før man legger ut på ferie i Europa er det viktig å sette seg inn i reglene som gjelder bilkjøring i det enkelte land, og lese hvilke råd som gis av fagfolk, mener Dokken.

– På NAFs hjemmesider er mange slike tips samlet, sier han.

 

Finn ditt nærmeste AutoMester-verksted her og be om pristilbud på en tilstandssjekk av bilen før årets bilferie. 

FAKTABOKS

  • Sjekk av olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være fast rutine før bilferien.
  • Kjørelengden i juli tilsvarer ofte flere måneders ordinær bilbruk.
  • Gjenta gjerne tilstandssjekken i løpet av ferien.
  • I juli øker antall punkteringer og dekkproblemer med 45 prosent i forhold til en gjennomsnittsmåned. Feilfylling av drivstoff øker på 27 prosent.
  • Feil trykk kan svekke kjøreegenskapene betydelig - vær nøye med å sjekke lufttrykket på dekkene.